2025/04/20، 07:25 AM
بهترین شرایط برای نگهداری بتامتازون موضعی؛ در دمای اتاق، بین 68 تا 77 فارنهایت (20 تا 25 درجه سانتیگراد) می باشد. همچنین می توان آن را برای مدت زمان کوتاه تری در معرض دمای بین 59 تا 86 فارنهایت (15 تا 30 درجه سانتیگراد) قرارداد، مانند زمانی که لازم است بیرون باشید و آن را در کیف خود حمل می کنید. در جای خشک و خنک نگهداری شود. آن را فریز نکنید. 28 روز پس از اولین استفاده، حتما باقیمانده دارو را دور بریزید.
عوارض جانبی جدی بتامتازون موضعی چیست؟
پماد بتامتازون یکی از پرکاربردترین داروهای موضعی برای کاهش التهاب و درمان بیماری های پوستی است، اما مانند هر داروی دیگری، ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. [b]عوارض جانبی پماد بتامتازون[/b] معمولاً خفیف هستند، اما در مواردی نادر، [b]عوارض جدی تری[/b] نیز ممکن است رخ دهند.
در صورت مشاهده علائمی مانند تورم غیر عادی، احساس سوزش شدید، بثورات پوستی گسترش یافته یا علائم شبیه عفونت، مصرف پماد بتامتازون را متوقف کرده و فوراً با پزشک مشورت کنید. توجه به دستور مصرف، میزان دوز و [b]مدت زمان استفاده از پماد بتامتازون[/b] نقش کلیدی در [b]پیشگیری از عوارض جانبی[/b] دارد.
همچنین webmd.com بیان میکند؛ با آگاهی از [b]عوارض احتمالی پماد بتامتازون[/b] و پایبندی به نکات ایمنی، میتوان از مزایای درمانی آن بدون نگرانی بهره مند شوید.
1. واکنش های آلرژیک شدید
بتامتازون موضعی ممکن است باعث واکنش های آلرژیک شود که می تواند جدی باشد. اگر هر یک از علائم واکنش آلرژیک جدی را دارید، مصرف بتامتازون موضعی را متوقف کرده و فوراً برای کمک های اورژانسی به پزشک مراجعه کنید.
- مشکلات تنفسی یا خس خس سینه
- ضربان قلب
- تب یا احساس بیماری
- غدد لنفاوی متورم
- تورم صورت، لب ها، دهان، زبان یا گلو
- مشکل در بلع یا گرفتگی گلو
- خارش، ترک های پوستی خفیف یا برجستگی های قرمز رنگ همراه با خارش (کهیر)
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه، احساس سبکی سر، یا غش کردن
- گرفتگی معده و دل درد
2. کاهش عملکرد آدرنال
بتامتازون می تواند به سطح زیرین پوست شما نفوذ کرده و باعث شود که غدد فوق کلیوی بدن تولید کورتیزول (هورمون استرس) را متوقف کنند. این به عنوان نارسایی آدرنال شناخته می شود. اگر از بتامتازون موضعی در نواحی بزرگ پوست استفاده می کنید، میتوانید روی پوست را با یک لایه نازک بپوشانید. اگر بدن شما به دلیل تب، جراحی یا ضربه تحت استرس باشد، نارسایی آدرنال می تواند بدتر شود. اگر هر یک از [b]علائم نارسایی آدرنال[/b] زیر را دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- درد مفاصل
- حالت تهوع و استفراغ
- ضعف، خستگی و کمبود انرژی
- فشار خون پایین
- اسهال مزمن
- علائم ناراحت کننده ناشی از مشکلات گوارشی
3. سندرم کوشینگ
بتامتازون موضعی می تواند باعث سندرم کوشینگ شود. این عارضه زمانی اتفاق می افتد که بدن شما در معرض کورتیزول بیش از حد (هورمون استرس) قرار می گیرد. اگر از بتامتازون موضعی همراه با سایر کورتیکواستروئیدها استفاده می کنید، این موضوع نگران کننده است. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر به پزشک خود اطلاع دهید.
- صورت گرد و گلگون
- افزایش وزن به خصوص در قسمت فوقانی بدن
- نازک شدن پوست
- آکنه (توده های تناسلی) در صورتی که در این ناحیه استفاده شود
- خستگی یا ضعف غیرمعمول
- حس افسردگی یا اضطراب
- سنگ کلیه
- اختلال در خواب
- رشد غیر معمول مو
4. قند خون بالا
پماد بتامتازون موضعی ممکن است سطح قند خون شما را افزایش دهد. به خصوص اگر با سایر کورتیکواستروئیدها استفاده شود. همچنین ممکن است باعث نشت قند از بدن شما به ادرار شود. در صورتی که سابقه ابتلا به دیابت داشتید، برای بررسی وضعیت خود، مصرف پماد بتامتازون را با متخصص در میان بگذارید.
علائم قند خون بالا عبارتند از:
- تشنه تر بودن از حد معمول
- ادرار کردن بیش از حد معمول
- افزایش گرسنگی
- خستگی
- احساس بیماری در معده
- گیجی
- تغییر در بوی دهان
5. مشکلات بینایی
پماد بتامتازون موضعی ممکن است باعث آب مروارید یا گلوکوم شود که به تدریج با کوری منتهی میشود. اگر هر یک از علائم زیر را دارید فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:
- دید ابری یا مه آلود
- نزدیک بینی
- تغییر در نحوه دیدن رنگ ها
- مشکلات بینایی در هنگام مواجه شدن با نور (مانند چراغ راهنمایی هنگام رانندگی در شب)
- از دست دادن بینایی
- درد یا قرمزی چشم
- سردرد یا استفراغ شدید
- دیدن دایره های روشن و رنگارنگ اطراف چراغ ها